Kotitilalta-blogi

Tagit

nauta, sika, broileri, säilörehu, rehu, sonni, vasikka, laatusonni, porsas, sonnihuutokauppa, hkscan, kasvattamo, rotukarja, hyvinvointi, ruokinta, tuottaja, optipossu, lihasika, lihasikala, emakko, emolehmä, d-arvo, ilmastointi, helle, kasvu, hk, logistiikka, kotitilalta-lehti, lihanauta, genetiikka, afrikkalainen sikarutto, kotitilalta, kuljetus, broilerituotanto, kariniemen, siipikarja, vilja, avoimet ovet, porsasvälitys, raksa, kuljetussuunnittelu, ruoka, lihantuotanto, härkäpapu, okra, pesu, viljanäyte, kivennäiset, ensikko, juottamo, välikasvattamo, lastaus, kariniemi, nurmi, sikala, investointi, navetta, apila, ett, rehuvilja, seminaari, desinfiointi, broilerihalli, maitotila, asf, mykotoksiini, hautomo, asiantuntijapalvelut, tuottajat, tuottajapäivät, teurastamo, virna, rehusäkki, tiinehtyvyys, karju, tartunta, päiväkasvu, väkirehu, porsasrehu, karkearehu, eläinkuljetus, taito, tuotantorakennus, karjarakennus, hankesuunnitelma, hkscan viljavälitys, siemennys, rehuoptimointi, vasikkavälitys, vasikkajuottamo, kiima, lihantuottaja, viljapassi, rypsiporsas, villisika, vierotus, eläinlääkäri, maatalous, untuvikko, lämpö, c-vitamiini, astutussonni, ped, rehusiilo, tiivistäminen, siilo, siilomerkintä, rotu, kantakirjaus, tuotantotulos, optipossu netti, messut, punnitus, hakelämpö, osaaminen, kehittäminen, valaistus, niitto, säilörehun laatu, eläinterveys, ruuan alkuperä, tilavierailu, kotimaisuus, kehitys, optipossu maxi, talous, terveys, vesi, lastaustila, emännät, maatila, korjuuaikaennuste, kalenteri, broilerituottaja, kuljettaja, lupiini, emakkosikala, premix, valkuaisfoorumi, tautivastustus, broiler, sorkka, herne, rakentaminen, vilja home, liemirehu, nautarakennusmallit, joulu, unkari, lysiini, laatukivennäiset, lihan hankinta, aminohapot, rehuhyötysuhde, naudanlihan tuotanto, paimion teurastamo, hometoksiinit, soija, possu, vierailu, opiskelija, tautisuojaus, tuottajapalvelut, rehunteko, karsinta, karkearehupörssi, olki, lannoitus, sikatuottaja, palvelu, nouto, lehmä, avajaiset, analyysi, ennaltaehkäisy, agri, juokseminen, saparo, alkutuotanto, rakennusmallit, kotitilalta-blogi, laidun, sinetti, olkikuivike, vasikkapäivät, ternimaito, rehut, koneagria, konemessut, valkuaisruokinta, rypsi, rapsi, huutokauppa, sianlihan tuotanto, flodins, bulled beef, kenttäedustaja, lämmitys, ilmanvaihto, hieho, lypsykarja, pihatto, suunnittelu, välikasvatus, eläinkuljettaja, sato, ultraäänimittaus, neuvonta, eläinten hyvinvointi, sopimustuottaja, munittamo, kanala, tiiviste, ovr, viljelysuunnitelma, vitamiinit, täydennysrehu, sinimailanen

Joulukalenteri

Tässä joulukalenterissa luukkujen takaa kurkistavat ammattilaisemme läpi koko ketjun. Jokaisen luukun takaa pääset tutustumaan, mitä hkscanilaisten työhön kuuluu ja miten joulun tulo näkyy työssä. Ammattilaisemme raottavat myös omaa joulunviettoaan ja jakavat vinkkejä, hyvän joulun rakentamiseen. Luukku aukeaa joulukuun jokaisena arkipäivänä aattoa odotellessa. 

 

Luukku 8: Anu Leino, suunnittelija 

Työhöni kuuluu broileripuolella suunnitella aikataulut tipujen tiloille viennille sekä teurastukselle. Tavoitteena on, että lintuja olisi teuraspäiviin tarpeellinen määrä ja teuraaksi tuleva lintu vielä olisi mukavassa painossa siitä tehtäväksi suunniteltuihin tuotteisiin nähden.

Tuleva joulu on minulle 20. joulu kanamaailmassa. Vuonna 1999 tulin Broilertaloon tuotannon esimieheksi. Muutaman opettavaisen tuotantovuoden jälkeen tarjoutui tilaisuus päästä kokeilemaan siipiä alkutuotannon tiimiin. Niinhän sitten osoittautui, ettei se lintu tullutkaan tuotantoon siitä jäähdyttämön ovesta, vaan maatiloilta! Tarkemmin Kariniemen kotitiloilta.

Kiehtovaa on ollut ja päivät toinen toistaan opettavaisempia. Koko hookoolaisen aikani olen enemmän tai vähemmän joka päivä innostunut erilaisista kana-asioista. Viime vuonna 2017 pääsin yhdessä muiden Eurassa työskennelleiden tavoin Raumalle uuteen tehtaaseen ja kokemaan isoja juttuja uuden tehtaan käyttöönotossa. Olemme taittaneet jo melkoisen matkan testiajoista tuotantolaitokseksi. Jatkamme kehitystä ja ennätysten lyömistä aina uusilla ja paremmilla ennätyksillä. Tutiskaa muut, täältä tullaan!

Joulun aika on mukavaa rentoutumisen aikaa. Joulu varsinaisesti alkaa meillä aatonaattoiltana appivanhempien savusaunassa. Säät taitavat tänä vuonna sallia myös nopsan meressä pistäytymisen, jos vaan kantti kestää. Aattona kuunnellaan Rauman torilla joulurauhan julistus ja pistäydytään haudoilla. Joulun ruokaöverit vedetään tänä jouluna meillä. Eli varsinainen joulurauha alkanee vasta aattoiltana, kun kaikki hulina on hiljentynyt. Pääosassa joulupöydässä meilläkin on perinteisesti kinkku. Hyvänä kakkosena omalla listalla on ”likokala” (oikeammin nimi taitaa olla lipeäkala), jota ainakin raumalaisista joulupöydistä vielä löytyy.  360 päivää vuodesta sitten onkin broileria…

Kiitos työkavereille ja tuottajille hyvästä yhteistyöstä tänä huikeana vuonna! Toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista tulevaa vuotta. Ja sama raumlaisittai ”rauhalist joulu ja luannikast uut vuat!”


Kuvassa allekirjoittanut vintillä jouluverhoja metsästämässä…

 

Luukku 7: Paula Leva, järjestelmäasiantuntija 

Olen työskennellyt HKScanilla nyt 8 vuotta. Olen juuriltani helsinkiläinen ja minulla edelleenkin todella paljon opeteltavaa tältä toimialalta. Työni on toimia pääasiallisesti taustalla eli välttämättä minua ei juurikaan näy tuottajatilaisuuksissa, näyttelyissä tai en ole ensimmäinen yhteydenottohenkilönne. Työskentelen taustalla taaten että sekä teidän käyttämät järjestelmät (Sinetti, WinPig, HKScanLinkki) toimivat moitteettomasti kaikkina vuorokauden aikoina ja että HKScanin käyttämät järjestelmät alkutuotannon ja tuottajapalveluiden puolella ovat käytettävissä.

Tietojärjestelmät eivät tunne arkea eivätkä pyhää, kuten ei eläimetkään, eli töitä saatan tehdä päivästä tai ajasta riippumatta. Tehtävänäni on myös kehittää järjestelmiä sekä HKScanin puolelta tulleiden pyyntöjen että teiltä tulleiden ideoiden pohjalta. Kiitos teiltä tulleista ideoista ja korjausehdotuksista, joita olen saanut eri kanavia pitkin. Toivon teidän edelleen olevan aktiivisia näidenkin asioiden suhteen.

Koska kaikki on ollut minulle maatalouspuolelta uutta, ei varsinkaan alkuaikoina kaikki termit jääneet päähäni. Kerran palaverissa piti keskustella emakkosikaloista. Mieleen ei millään tullut mikä tuo termi (emakkosikala) on, joten päässäni tein pikaisen päättelyn; ”paikka jossa tehdään possuja” – sehän on possuttamo! Tämä termi on jäänyt sanastoomme, eikä kukaan meillä sisäisissä palavereissa termiä ihmettele, jos sen kaupunkilaisnaisena julki taas lausun.

Joulua vietän yleensä perheen kesken kotona tai siskoni luona (Pirjo Leva, jonka moni varmasti tunnistaa HKScanin rehupuolen tehtävistä). Ulkoilemme, saunomme, syömme kinkkua ja muita herkkuja ja jaamme lahjoja. Oikeastaan ainut traditio joka on jouluumme muodostunut on se, että kun lahjat avataan, tehdään se vuoron perään ja yhdessä ihmetellään, mitä kukin on saanut. Lahjakortteihin kirjoitetaan myös hyvinkin arvoituksellisia tekstejä lahjan sisällöstä.

Tärkeintä on kuitenkin yhteinen aika läheisimpien kanssa ja rauhoittuminen edes hetkeksi ja sitä toivotan teille kaikille tänäkin jouluna!


Arjen puurtamisen vastapainoksin toivon joulupyhille hyviä ulkoliikuntakelejä, jotta pääsisi päivänvalossa koiran ja hevosen kanssa metsään liikkumaan. Ja jos huonot ilmat osuvat kohdalleen, voihan sitä sisälajejakin harrastaa! 

 

Luukku 6: Tarja Mäenpää, logistiikkasuunnittelija

Toimin kuljetussuunnittelijana sikalogistiikassa. Otan vastaan puheluita sikailmoituksista, niiden muutoksista, hakuaikatoiveista, ketjuinformaatiosta ja tuotetilauksista.

Keskiviikkoisin alkaa seuraavan viikon sikakuormien suunnittelu ja kokonaisohjelman teko. Päivittäinen teurastusmäärä joulun alla on Forssassa suuri, joten kaikki sika-autot tarvitaan kuljetuksiin.

Joulun alla tuottajapalautukset ovat tärkeitä, jotta jokainen saisi kinkun suolaan ajoissa. Palautuksen matka Forssasta Vantaan logistiikkakeskuksen kautta kauppaan on haastava, ja tavoitteenamme on sataprosenttinen onnistuminen. 

Olen tullut töihin 2.1.1997 Kauko Mattilan työpariksi Forssan toimistolle. Sen olen oppinut 20 vuodessa, että elämä jatkuu joulun jälkeenkin. Kaikkea ei tarvitse saada ennen joulua valmiiksi.

Kinkun lisäksi joulupöytääni kuuluu äitini kehittämä italiansalaatti (perunaa, omenaa, lauantaimakkaraa, suolakurkkua, keitettyä kananmunaa ja kevytmajoneesia). Laatikoita ei enää oikein kulu, vaan kala eri muodoissaan rosollin ja salaatin kera vie voiton.


Toivotaan jouluksi lunta maahan, jotta päästään porukalla taas mäenlaskuun!  

 

Luukku 5: Niina Piiparinen, myymälänhoitaja/ravintolatyöntekijä

Olen työskennelyt HKScanin Outokummun tuotantolaitoksessa elokuusta 2015 lähtien. Työskentelen puolet työpäivästäni henkilöstöravintolassa ja puolet myymälässä. Työni on siis vaihtelevaa ja monipuolista. Henkilöstöravintolassa (jossa päävastuu minulla on asiakaspalvelussa) työskentelen esimieheni kanssa, ja meistä onkin tässä muutaman vuoden varrella muotoutunut hyvä ja tehokas tiimi.

Myymälässä työhöni kuuluvat kuormien tilaus, asiakastilausten vastaanotto, kuormien purkaminen ja hinnoittelu. Ja tietenkin asiakaspalvelu. Myymälässä työskentelen pääsääntöisesti yksin, joten saan olla oman itseni herra.

Joulu on myymälän osalta vuoden kiireisin sesonki. Puhelin soi välillä taukoamatta, kun asiakkaat jättävät kinkkutilauksiaan. Mielenkiinnolla aina odottelen, mitä uusia tuotteita tuotekehityksen porukka onkaan keksinyt jouluksi. Tykkään jakaa asiakkaille vinkkejä uusista tuotteista ja näin innostaa heitä kokeilemaan jotain uutta joulupöytään.  Esimerkkinä voisin tämän joulun uutuuksista mainita Rypsiporsaan uunivalmiin juhlakinkun, joka on erittäin sopivan kokoinen pieneen talouteen.

Olen jouluihminen ja aloitankin joulun valmistelut kotona jo hyvissä ajoin, muun muassa tekemällä laatikot ja karjalanpiirakat valmiiksi pakastimeen. 

Vinkkinä voisin jouluvalmisteluihin kertoa, että kannattaa olla itselleen armollinen ja käyttää mahdollisuuksien mukaan valmiita tai puolivalmiita tuotteita, niin välttyy stressiltä joulun alla.

 

Luukku 4: Herkko Tynnyrinen, aluevastaava 

Asun Siilinjärvellä Pöljän kylällä Pukkelimetsässä, jota älköön luettako minulle miinukseksi. Vastaan naudan hankinnasta Pohjois-Savon alueella. 

Olen 58v, ollut HK:n nautahankinnassa eri toiminimien (Pouttu Foods, Lso Foods, HK Agri, HKScan) alla noin 20 vuotta. Toimenkuvani on koko ajan ollut sama, naudanlihan hankinta. Alue on suurentunut, työkaverit ja asiakkaatkin ovat muuttuneet matkan varrella jonkin verran, mutta koko ajan työni on ollut sitä, mistä minä pidän ja jonka jo toivon osaavani, nimittäin työskentelyä erilaisten ihmisten kanssa.

Joulu on aina ollut rauhoittumisen aikaa. Aikaisemmin omien lasten kanssa, nyttemmin kuvioihin on tulleet myös lastenlapset. Ylenpalttisesta lahjahömpötyksestä olemme vieroittaneet itsemme, mutta yksi on ja pysyy, ja se on kinkku. Sen hankkiminen ja paistaminen on aina ollut mieluinen velvollisuuteni. Versioita on ollut erilaisia, ainoa vuodesta toiseen pysyvä ominaisuus on ollut ja on oleva, että kinkun pitää olla kotimainen.


Joulutervehdyksiä olen aina ollut turhankin laiska lähettämään, joten käytän nyt tilaisuutta toivottaakseni kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua ja menestystä vuodelle 2019
.

 

Luukku 3: Anne Alikirri, tilityspäällikkö

Toimin tilityspäällikkönä Turussa. Tilitysosastolla meitä on lisäkseni 5 henkilöä. Me teemme sika,- nauta- broiler- ja kalkkunatilityksiä ja sekä näiden eläinlajien eläinvälityslaskuja, muuta laskutusta mm. vakuutuslaskutus, rehulaskutusta ja LSO:n jäsenasioihin liittyviä tehtäviä.

Vastuullani on edellä kerrottuihin toimiin liittyvää raportointia, osallistumista tilityksen erilaisiin toimiin ja muutoksiin liittyvää testaamista (kyllä meilläkin muutoksia on, vaikka tuottajien suuntaan voi näyttää että tilitys- ja laskulomakkeet pysyvät aina samanlaisina).

Olen ollut HK:lla töissä lähemmäs 20 vuotta. Itse ole maatalon tytär, lapsuudessani meillä oli sikoja, lehmiä ja kanoja, myöhemmin vanhempani keskittyivät sikatalouteen. Tällä hetkellä oma perheeni ”harrastaa” pienimuotoisesta peltoviljelyä sekä metsätaloutta. Itse en kylläkään jälkimmäiseen kauheasti osallistu, moottorisahaa en ole koskaan käynnistänyt. Polttopuiden halkomiseen ja klapien tekoon toki olen ”saanut” osallistua. Se on hyvää hyötyliikuntaa tällaiselle päivät toimistolla olevalle.

Joulu ja vuodenvaihde näkyy työssäni kiireisenä, hektisenä aikana. Useimpien tuottajiemme ja meidän itsemme tilikausi vaihtuu vuoden vaihteessa.

Jouluaattoa vietän perheeni kesken, joulupäivänä minun ja sisarusteni perheiden on tapana kokoontua, nyt on minun vuoroni olla emäntänä. Tapaninpäivänä käymme anoppilassa. Sitten voikin jo valmistautua vuoden viimeisiin työpäiviin ja vuoden vaihtumiseen.

Lapsuudenkodissani kinkku palvattiin paikallisessa palvaamossa omasta siasta, se on jotenkin jäänyt lempimauksi. Itse kylläkin paistan kinkun uunissa aattoyönä, traditioon kuuluu hereillä useasti katsomaan mitä ”puttepossulle” kuuluu - koirakin osallistuu tarkastushommiin.


Toivon kaikille oikein rauhaisaa joulunaikaa, viettäkää sitä rakkaimpien seurassa eläinaskareiden lomassa! Toivottavasti mahdollisimman moni saisi nauttia valkeasta joulusta.

 

Luukku 2: Outi Jaatsi, suunnittelija

Työnkuvani on HK:lla vietettyjen 16,5 vuoden aikana vaihdellut laidasta laitaan. Suurin osa ajasta on tainnut kulua erinäisissä elävien eläinten logistiikkaan liittyvissä tehtävissä, muutama viime vuosi on kulunut nk. ohjauksen piirissä, mutta nyt olen palaamassa takaisin ”hankinnan” puolelle. Työtehtäväni jatkossa liittyvät erityisesti tautihallintaan, eläinten hyvinvointiin koko ketjussamme sekä lisäksi elävien eläinten tulomäärien laskentaan, hankinta- ja teurastussuunnitelmiin.

Kuluvan vuoden joulu on ollut mielessäni jo vuosi sitten teurastussuunnitelmia tehdessäni. Syksyn edetessä joulua kohti teurastusmäärien pohdiskelu ja laskenta valtaavat enemmän ajatuksiani, jännittäessäni joka vuosi, että saammeko varmasti tarvittavan määrän kinkkuja maailmalle. Turhaa jännitystä, kyllä se joka vuosi on onnistunut!

Omaa jouluani vietän kotosalla Tammelassa. Meille kerääntyy lähisukua keskimäärin 10-12 henkilöä, joten vipinää ja vilskettä piisaa jo hankkimani HK:n rypsikinkun äärellä.


Oma bravuurini on jo useiden joulujen ajan ollut jonkinlaisen piparkakkutalon tai vastaavan rakennelman väsääminen. Joskus niitä on tullut tehtyä työkavereidenkin iloksi, kuten ohessa oleva jokunen vuosi sitten. Hyvää ja iloista joulun odotusta kaikille!

 

Luukku 1: Tauno Prami, aluevastaava

Toimin sianlihan hankinnassa aluevastaavana. Vastaan alueellani tuottajasopimuksista sekä tuotanto- ja investointisuunnitelmista. Antibioottivapaan  Rypsiporsas-tuotannon sekä tuotantoverkostojen rakentaminen ovat myös osana työkenttääni.

Suomalaisen maatalouden parissa olen työskennellyt 41 vuotta, ensin kotieläinten ruokinnan parissa 16 vuotta ja viimeiset reilut 25 vuotta HKScanilla erilaisissa tehtävissä. Tuttujen tuottajien joukossa on tiloja, joissa mukana on jo kolmas sukupolvi, eli jatkuvuuttakin löytyy.

Joulun aikaan possu nousee arvoon arvaamattomaan, onhan joulukinkku joulupöydän kohokohta.

Joulun- ja vuodenvaihteen pyhäpäivät sen sijaan, niin mukavia kun ovatkin, työllistävät eläinvirtojen osalta. Lihasiat kun eivät pidä kasvussa huilia.

Joulua vietämme puolison kanssa joka toinen vuosi kahdestaan Etelä-Savossa Rantasalmella mökillä leppoisasti ja joka toinen Pöytyällä Teuvolassa, jonne lapset perheineen tuleva tänäkin vuonna.

Joulupukkiakin odotellaan ja Pappana olemista opetellaan, onhan joulun vietossa mukana pari reilun vuoden ikäistä lastenlasta. Aaton perinteeseen kuuluu aina haudoilla ja kirkossa käynti sekä Rantasalmella että Pöytyällä.Muistakaa kaiken kiireen keskellä pysähtyä hetkeksi joulun viettoon. HYVÄÄ JOULUA teille kaikille ja antoisia tulevia vuosia HKScanilla toivottaa Tauno + muut tontut!

Lähetä kommenttisi

Kommentit

Kukaan ei ole kommentoinut tätä sivua.

Tämän sivun kommenttejen RSS-lähde | Kaikkien kommenttien RSS-syöte

katjatoivanen s

Katja Toivanen
markkinointipäällikkö