Liika on aina liikaa puhuttaessa mistä tahansa. Kesäiset ja lämpimät hellepäivät hellivät sinua ja minua, mutta sikalassa tämä ihanuus on usein liikaa sioille ja siellä työskenteleville. Onneksi on aina jotakin, mitä voimme tehdä etukäteen ja juuri nyt: seuraavassa muutama vinkki, joiden avulla takaa sikalan asukeille lokoisat kesäpäivät.

Rehu, rehu, rehu

Kuumat päivät ovat hankalia, ja usein eläimet jättävät syömättä rehun. Usein seurauksena ovat kesän jälkeen laihat emakot, jotka tiinehtyvät huonosti. Siksi sinun kannattaa huolehtia, että emakot syövät riittävästi – olipa sitten kesä kuuma tai talvipakkanen.

Jo nyt kannattaa miettiä emakoiden rehuvaihtoehtoja, joita käytät heinä-elokuussa. Energiapitoisempi rehu tuottaa vähemmän lämpöä, joten se on hyvä vaihtoehto. Hellejaksoihin kannattaa varautua myös muuttamalla ruokinta-ajat aikaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan, jolloin lämpötilat ovat todennäköisesti mukavan viileitä. Kun vielä pidät huolen hyvästä rehuhygieniasta rehukaukaloissa ja -siiloissa, niin eiköhän sioilla silloin ole hyvät sapuskat tarjolla. Muista kuitenkin vähentää rehuannosta, jos lämpötilat nousevat erittäin korkealle: niin vältät turhat rehukaukaloiden tyhjennykset.

Vesipullo mukaan itselle – ja sioille myös

Sinun ja minun pitäisi juoda vähintään kolme litraa ja imettävän emakon 30 litraa päivässä. Siinäpä on haastetta kesäpäiville.

Kun vesinippa toimii ja vedenvirtaus on kohdillaan, on kaikilla sioilla mahdollista saada aina vettä.  Varsinkin imettävien emakoiden vedensaanti kannattaa turvata, jotta emakko jaksaa syödä ja tuottaa maitoa. Siksi emakoille tulee antaa lisävettä ennen ja jälkeen porsimisen.

Tosinaan vesilinjastot ovat tukkeutuneet ja veden virtaus on vähitellen laskenut. Myös veden laatu voi olla kyseenalainen. Ruosteista ja huonon makuista vettä eivät halua juoda siat eivätkä ihmiset. Siksi sinun kannattaa nyt ja jatkossa pestä tai huuhdella vesilinjastot isolla paineella aina, kun osasto tyhjenee.

Vesilinjaston alastuloputkissa oleva vesi kannattaa päästää nipasta pois ennen kuin vieroitetut porsaat tulevat uuteen karsinaan. Ei ole porsaalle mukava kokemus mennä ensimmäistä kertaa nipalle ja saada suuhun ja nenään paineella jotakin ruskeaa lientä!

Hyvä ilmastointi tekee olon mukavaksi

Jos et vielä asettanut kesäsäätöjä ilmastoinnille, niin nyt on jo kiire! Tarkista samalla, että ilmastointilaitteiden hälytykset ovat kunnossa sekä päällä. Alkukesän toimenpiteisiin kuuluu myös puhdistaa poistohormit, puhaltimet ja tuloaukot niin sikalassa kuin tuvassakin. Tämä on tärkeää, jotta ilma jakaantuu tasaisesti osastoihin.

Päivällä on hellettä ja illalla mukavan viileää. Muistathan säätää ilmastoinnin siten, että se ei illalla enää käy täydellä teholla. Veto on kaikista pahinta varsinkin vastasyntyneille porsaille. Lämmin lämpölevy ja – lamppu ovat tärkeitä syntyville porsaille. Seuraa porsaiden makuukäyttäytymistä ja sammuta lämmönlähteet, kun niitä ei enää tarvita.

Emakoiden ruokahalu säilyy kuuminakin päivinä, kun varmistat, että raitis ilma pääsee virtaamaan kärsän eteen. Voit ohjata ilmaa karsinan eteen ylimääräisellä levyllä tai asentamalla putken välikaton lävitse.

Raittiin ilman kulkua parannat huomattavasti poraamalla reiän häkin etuseinään ruokintakaukalon alle. Tällöin raitis ilma liikkuu suoraan emakon kärsän eteen.

Tuloilmaa voit myös viilentää. Eräällä tilalla juoksutetaan läheisestä lammesta vettä sikalan katolle. Tämän ansiosta välikaton lämpötila laskee ja sikalan tuloilma on muutamia asteita matalampi. Kannattaa katsoa sikalan ympäristöä uudelleen: olisiko tämä mahdollista sinunkin sikalassasi?

Etana näytä sarvet, tuleeko huomenna pouta?

Kesän säätä en lähde ennustamaan, mutta todennäköisesti saamme nauttia kaikenlaisista ilmoista kaatosateesta aina helteisiin. Joten syödään ja juodaan hyvin sekä nautitaan kesästä sekä – siat että me kaikki!

Hyvää kesää kaikille!