Lääkeyritys MSD Animal Health toi ensimmäisen neulattoman rokotelaitteensa, Idal 2G:n Suomen markkinoille 2015. Nyt laitteesta on tullut markkinoille päivitetty 3. sukupolven laite Idal 3G.

Idalin toiminta perustuu laitteen tuottamaan paineeseen, jonka avulla rokote annostellaan ihon sisään ilman neulaa. Rokotteen lähtönopeus laitteesta on huimat 345 km/h ja paine on 48 bar, jolloin rokotteen annostelu on nopeaa, eikä sika ehdi reagoida siihen. Laite antaa aina saman määrän rokotetta, 0,2 ml, eikä laitteen käyttäjän tarvitse määritellä rokoteannosta. Tällä varmistetaan se, että jokainen eläin saa saman ja oikean annoksen rokotetta. Vakioannosmäärän takia laitteessa voi käyttää vain kyseiselle laitteelle valmistettua rokotetta. Kun annostilavuus on pieni, tarvitaan rokotteen apuaineita vähemmän kuin normaaleissa rokotteissa ja tämä vähentää rokotteen aiheuttamia sivuvaikutuksia.

Rokottamisen helppoutta lisää se, että rokote voidaan antaa muuallekin kuin eläimen kaulalle. Neulattomuuden tuomia etuja ovat myös infektiosairauksien leviämisen estäminen, kun neulaa ei siirretä eläimestä toiseen, käyttäjäturvallisuuden lisääntyminen paitsi rokottajalla myös sianlihan loppukäyttäjällä sekä eläinten hyvinvoinnin parantuminen.  

Honkaporsas Oy:lla on nyt käytetty Idalia noin 2,5 vuotta ja laitteella on rokotettu yli 60 000 porsasta. Honkaporsaalla työskentelevä ja Idalilla paljon rokottanut Katri Pukara on ollut tyytyväinen laitteeseen. Porsaat rokotetaan tilalla muutamia päiviä vieroituksen jälkeen vieroituskarsinoissa 1-2 henkilön toimesta. Jos käytettävissä on 2 henkilöä, toinen siirtää porsaat vieroituskarsinan käytävän puoleiseen päähän levyllä ja rokottaja seisoo käytävällä käyttäen Idalia.

”Jos rokotustilanteeseen riittää vain yksi henkilö, onnistuu rokottaminen yhdelläkin hyvin”, kertoo Katri. Tällöin rokottaja itse ajaa porsaat laitaa vasten ja rokottaa porsaat karsinan puolelta.

Katria miellyttää se, että rokotustapahtumasta on tullut rauhallinen, kun porsaat eivät enää huuda rokotushetkellä. ”Rokottaminen on myös helppoa ja nopeaa, kun ei tarvitse osua tiettyyn paikkaan vaan rokotteen voi antaa possun selkäänkin. Eikä tarvitse varoa työkaverin - tai itsensä - pistämistä neulalla” Katri lisää.

Kysyttäessä laitteen huonoja puolia, Katri mainitsee alkuaikojen ongelmat akkujen kanssa, mutta kertoo myös, että uuden laturin tultua nämä ongelmat ovat hävinneet. Katri mainitsee, että joskus on epäilyttänyt, että toimiiko laite, mutta laite on tehty niin toimintavarmaksi, että se ilmoittaa toimintahäiriöstä, jos se ei pysty lataamaan rokoteannosta ja rokottaja kyllä huomaa sen.

2G-laite tarvitsee huoltoa 12 000 annoksen välein ja huollon toimivuutta Katri kehuu helpoksi. Laite pakataan valmiiksi suunniteltuun laatikkoon ja se haetaan suoraan tilalta, jolloin itse ei tarvitse viedä laitetta mihinkään. Laite myös palautuu takaisin tilalle suoraan huollosta.

Laite joko ostetaan omalta eläinlääkäriltä tai maaliskuusta alkaen voi laitetta myös vuokrata. Lisätietoa voi kysyä joko omalta eläinlääkäriltä tai suoraan MSD Animal Health:sta Sanna Nikuselta 050 3017178 tai sähköpostilla sanna.nikunen(att)merck.com. (FI/IDA/0319/0002).


Neulaton rokotetekniikka vähentää rokotteen aiheuttamia sivuvaikutuksia. Rokote voidaan antaa myös muualle kuin eläimen kaulalle.