Kotitilalta-podcast

Kotitilalta-podcast on HKScanin oma podcast kotieläintuotannon ammattilaisille.

Jututamme asiantuntijoita, kysymme kokemuksia tiloilta ja tarjoamme ajankohtaisia vinkkejä maatilan arkeen.

Kotitilalta-podcast on kuunneltavissa Spotifyssa sekä Google & Apple podcasteissa. Voit myös kuunnella jaksot täällä. 

Tervetuloa Kotitilalta-podcastin pariin!

 

Jakso 12: Perinnebiotoopit – täsmäase ilmastonmuutosta vastaan

Miksi perinnebiotooppien ennallistaminen ja hoito on tärkeää? Mikä on nautatilojen merkitys perinnebiotooppialojen luontoarvojen palauttamisessa? Miten tämä kaikki liittyy ilmastonmuutokseen?

HKScanin tutkimuspäällikkö Heikki Aro jututtaa PerinneHyvä-hankkeen projektipäällikkö Essi Walleniusta. Mukana keskustelussa ovat myös HKScanin vanhempi asiantuntija Harri Jalli sekä terveydenhuoltoeläinlääkäri Tuire Tuukkanen. (Julkaistu 20.9.2021)

Lisätietoa PerinneHyvä-hankkeesta saat esitteestä.

 

Jakso 11: Hömppää, herneitä ja kuumia perunoita

Mitä uusia kasvilajeja omille pelloille kannattaa harkita? Onko hömppä hömppää ja miksi syysvehnässä näyttäisi olevan potentiaalia?

HKScanin viestinnän Tuulikki Suihkonen selvittää, mitä Agrofood Ecosystem ® -pilottitiloilla on viime kesänä opittu ja mihin katse suuntautuu ensi kesänä. Haastateltavana ovat tutkimuspäällikkö Heikki Aro ja alkutuotannon asiantuntija Tony Erlands. (Julkaistu 30.4.2021)

 

Jakso 10: Kevätkierroksella – vinkkejä nurmihavainnointiin

Mitä nurmipelloilla kannattaisi havainnoida talven jäljiltä? Milloin on täydennyskylvön aika? HKScanin aluevastaava Katja Vättö jututtaa ProAgrian nurmien huippuosaaja Anu Ellää. (Julkaistu 12.4.2021)

 

Jakso 9: Voiko vahinkoja estää?

Miten maatilan riskejä voi pienentää? HKScanin aluevastaavat Katja Vättö ja Esa Heikkilä jututtavat talous- ja kehityspäällikkö Juha Levosta ja oripääläistä lihansiantuottaja Arto Mikolaa, jonka tilalla on nähty liekkejä ja tiputtu korkealta. (Julkaistu 19.10.2020)

Voit ladata podcastissa mainitun Riskinhallinta tilalla -lomakkeen käyttöösi tästä. 

 

Jakso 8: Osaava urakoitsija tuo parhaan sadon

Milloin kannattaa ulkoistaa ja milloin pitää omissa käsissä? HKScanin tutkimuspäällikkö Heikki Aro jututtaa talous- ja kehityspäällikkö Juha Levosta. Mukana myös Punkalaitumelta Next Generation -koulutusohjelman tuottaja Niko Ukkonen, joka keskittyy itse viljaan ja ostaa urakointina mm. rehunteon, viljamyllytykset ja olkien paalaukset. (Julkaistu 28.8.2020)

 

Jakso 7: Kurjasta talvesta kuivaan kesään - miltä nurmisato näyttää?

Miten onnistui ykkössato ja millä odotuksilla tarvasjokelainen, nurmentuottajana palkittu maitotilan isäntä Perttu Uusitalo lähtee kohti kakkossatoa? Aluevastaava Katja Vättö ja vanhempi asiantuntija Harri Jalli piipahtivat juhannuksen jälkeisellä viikolla Perttu Uusitalon pellon laidalla Tarvasjoella. (Julkaistu 25.6.2020)

 

Jakso 6: Hyvinvoinnista tuottavuutta

Onko kumimatoista hyötyä nautojen lämminkasvattamoissa? Miten nopeasti investointi maksaa itsensä takaisin? HKScanin aluevastaava Herkko Tynnyrinen jututtaa HKScanin terveydenhuoltoeläinlääkäri Heidi Härteliä ja naudanlihantuottajaa Petri Ilvosta. (Julkaistu 10.6.2020)

 

Jakso 5: Agrofood Ecosystem® lisää läpinäkyvyyttä datan avulla

Mikä on Agrofood Ecosystem® ja miksi se on ratkaisevassa asemassa, kun lihamarkkinat muuttuvat? HKScanin viestinnän Tuulikki Suihkonen jututtaa HKScanin alkutuotannon strategiasta vastaavaa Ulf Jahnssonia. (Julkaistu 2.6.2020)

 

Jakso 4: Hyvän säilörehun salaisuus

Miten varmistan, että nautani kasvavat ensi talvena hyvin? HKScanin aluevastaava Katja Vättö kysyy vinkkejä nurmentuotantoon vanhemmalta asiantuntijalta Harri Jallilta. (Julkaistu 20.5.2020)

 

Jakso 3: Enemmän vähemmällä

Miten tuottavuutta voi parantaa tiloilla? Entä miten tuottavuus liittyy hiilijalanjälkeen ja HKScanin Agrofood Ecosystem® -toimiin? HKScanin alkutuotannon asiantuntija Tony Erlands keskustelee Next Generation -koulutusohjelman nuorten tuottajien Mattias Anomaan ja Antti Pukaran kanssa. (Julkaistu 7.5.2020)

 

Jakso 2: Ruokintaan ja viljelyyn tarkkuuttaa - esittelyssä GrainSense

Mitä hyötyä kotimainen innovaatio GrainSense tarjoaa kotieläintilallisille? HKScanin tutkimuspäällikkö Heikki Aro jututtaa Berner Oy:n liiketoimintajajohtaja Kalle Erkkolaa ja broilerituottaja Veikko Uskia. (Julkaistu 23.4.2020)

 

Jakso 1: Koronariskiä minimoimassa

Kotitilalta-podcastin ensimmäisessä jaksossa mietimme, miten korona vaikuttaa maatilojen arkeen. HKScanin eläinlääkäri Leena Pohjola jututtaa ETT:n asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholzia ja broilerituottaja Jussi Oittista. (Julkaistu 16.4.2020)