Blogi

susanna1

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Emolehmätilaa Hämeenlinnan kupeessa avopuolisonsa kanssa pitävän Susanna Valtosen arjessa maatalous yhdistyy palkkatöihin ja maisteriopintoihin Viikissä. Puhtia jää vielä...

Raila Aaltonen
soile

Matkalla monipuoliseksi ruokataloksi

Virnistän joka kerta, kun kuulen HKScanin strategisen tavoitteen ”kasvamme monipuoliseksi ruokataloksi”. Olen nimittäin ollut ruokatalossa jo reilut 13 vuotta! Niin, allekirjoit...

Soile Käkönen
torvinen1

”Kyllä me sikatila ollaan, vaikka pihalla ammuu vasikka”

Sini ja Hannu Torvisen pihapiirissä käyskentelee kaksi vasikkaa. Leipä lähtee kuitenkin sikalasta. Nuoret agronomit viljelevät Hannun kotitilaa Humppilassa ja kehittävät...

Raila Aaltonen
murskevilja1

Viljan tuoresäilöntä sopii epätasaisesti tuleentuneelle viljalle

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana viljan tuoresäilöntä on yleistynyt paljon. Myöhään syksyyn venyvä puintikausi, kuten vuonna 2017, ja tänä vuonna epätasaisesti tuleentuvat...

Harri Jalli
30 31 H71A0139 Pekka Rousi

Hyvä alku jokaiselle vasikalle

Vasikoiden kasvupotentiaali kannattaa hyödyntää täysmääräisesti. Se edistää sekä tilan taloutta että maito- ja lihaketjun hiilineutraaliuden saavuttamista, kun hukka tuotannossa...

makuumukavuus

Ritilämatoilla makuumukavuutta

Elokuinen Laatulisän muutos ja vuoden 2021 loppuun mennessä Laatutilaehtoihin mukaan tuleva ehto ritiläkasvattamoihin tulevista matoista on herättänyt paljon kysymyksiä...

Harri Jalli
Eura 48

Parempi varautua kuin murehtia

Jaana Harjunmaa hyppäsi lokakuussa äitiyslomasijaiseksi Satafood Kehittämisyhdistyksen hankkeeseen, jossa kehitetään Kariniemen® broileritilojen kilpailukykyä. Tiloja on reilut ...

Raila Aaltonen
santeri800

Santeri Mattila ja muut kesätyöntekijät pitävät HKScanin tuotantolinjat pyörimässä

Santeri Mattila on yksi niistä 125 kesätyöntekijästä, joiden ansiosta linjat HKScanin Forssan yksikössä eivät pysähdy kesälomien aikana. Forssalainen maatilan poika on huhkinut...

Raila Aaltonen
22 23 PauliinaPuputti 040620 HKScan 07 HeikkiPuputti

Verkostotyöllä arvokasta tietoa lihaketjuun

Kotieläintuotannon eri vaiheissa tuotetaan ja kerätään suuria määriä arvokasta tietoa. HKScan Agrofood Ecosystem® on työkalu, jolla tieto jalostetaan liiketoimintaa tukeviksi...

Heikki Aro
Talpila 069

Voiko nautatila toimia ilman Nasevaa?

On ollut mukava seurata, kuinka Nasevan käyttö nautatiloilla lisääntyy. Tällä hetkellä kansalliseen nautojen terveydenhuoltorekisteriin kuuluu 75 prosenttia nautatiloista ja 90...

Sami-Jussi Talpila
26 27 HK 10047 01.MP4.02 14 39 17.Still001 kuvaaja Kari Kylänpää

Keinoja tarjolla porsaiden laadun kehittämiseen

Tänä vuonna TN70-hybridit ovat tuottaneet keskimäärin yli 29 vieroitettua porsasta ja paras neljännes tuottajista on vieroittanut lähes 33 porsasta. Myytyjen porsaiden määrän...

Ulla Ketola
kossi1

Kesäaurinko antaa virtaa Kari Kössille

Kesästä enimmäkseen nautitaan broileritilalla, mutta kovimmat helteet tuovat huolen lintujen hyvinvoinnista. Kari Kössin tilalla Oripäässä kuumuus ei tänä vuonna osunut pahimpaa...

Raila Aaltonen
Possut karsinassa  IMG 2733 (002)

Hyvinvoiva Possu -hanke käynnistynyt

Kesäkuun alussa alkaneen Hyvinvoiva Possu -hankkeen tavoitteena on parantaa ja varmistaa sikojen hyvinvointia. Sikatiloille suunnatulla tilakohtaisella kehittämisneuvonnalla...

Kimmo Haapanen
vasikkahaku

Nautojen noutoon on monta turvallista tapaa

Eläintautien leviämistä voi ja kannattaa estää kaikin keinoin. Eläinlogistiikassa tehokkain keino on minimoida kuljettajien liikkumista navetassa tai sen lähellä.

alitupa

Akin karaisevat oppivuodet

Suuressa porsitussikalassa saavutettiin huipputuloksia, sitten salmonella pakotti ajamaan toiminnan alas. Valtavan saneerausurakan jälkeen Alituvan tilan tuotanto on jälleen...

Raila Aaltonen
P1155476

Vehnän hiilensidonnan salat selville

Rehuntuotannon hiilijalanjäljestä suomalaisissa olosuhteissa piirtyy yhä tarkempi kuva, kun Yli-Jaman tilalla sukelletaan hiilensidonnan maailmaan osana HKScanin Agrofood...

Raila Aaltonen
lehtikysely

Vastaa Kotitilalta-lehden lukijakyselyyn

Sopimustuottajien oma Kotitilalta-lehti ilmestyi heinäkuussa. Anna palautetta ja ideoita joulukuun numeroon!

Katja Toivanen
immonen

Maitotilan toiseksi tärkein tuote

Korpikannan tilalta, MTY Immosen navetasta lähtee lujasti maitoa, mutta toinen tärkeä tuote ovat pitkään lypsävien lehmien vahvat vasikat. Uuden vasikkalan suunnittelussa...

Raila Aaltonen
haittaelain

Haittaeläinten torjuntaan on vaihtoehtoja

Broilerituottaja Mika Tuomola Loimaalta siirtyi mekaaniseen jyrsijöiden torjuntaan tilallaan, kun hänen koiransa oli syönyt jyrsijän kuljettamaa myrkkyä pariinkin kertaan. “En...

Jaana Harjunmaa
kallemurto

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tuleva maatilan isäntä Kalle Murto näkee, että suomalaisesta, vastuullisesta karjankasvatuksesta ja naudanlihasta löytyy paljon myönteistä kerrottavaa. Omaa tuotantosuuntaansa h...

Sanna Haanpää-Liukko